BAHAN-BAHAN
1 1/2
cawan tepung beras
1 sudu
makan tepung ubi
1 sudu
kecil air kapur
1/2
cawan gula pasir
1/2
cawan gula melaka / merah
2
cawan air
daun
pandan
kelapa
parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap
PENYEDIAAN
Satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil
kemudian masukkan 1 cawan
air bersama daun pandan.
masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan
sebentar.
Satukan
tepung beras dan tepung ubi dan
tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
Kemudian
tuang air gula yang telah sejuk tadi.
gaul hingga sebati
Tapis
adunan dan tuang dalam acuan lompang
yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
kukus
10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di
tengahnya.
hidang
bersama kelapa parut yang di kukus tadi.
Sumber : Blog
No comments:
Post a Comment