BAHAN-BAHAN
( 20-30 keping crepe - bergantung kepada diameter kuali )
30 gm
tepung ubi
20 gm
tepung jagung
20 gm
tepung kastard
20 pm
tepung sagu
1 sudu
besar gula halus
1 biji
telur
sedikit
garam
1 sudu
kecil minyak/butter cair
40 ml
susu segar/cair
150ml
air
perisa
dan pewarna digemari
filling
- ikut suka hati, durian, mangga, nangka, blueberry, oren dsb.
PENYEDIAAN :
Campurkan
semua bahan untuk adunan crepe, gaul guna whisk je,
kalau guna blender nanti
jadi banyak buih, crepe tu jadi tak cantik.
Boleh
tambah air lagi kalau nampak mcm pekat sangat, nak tukar air dengan susu pun boleh aje ;)
Tapis
adunan(buang je mana yg berketul2 tu kalau ada...)
masa ni baru masukkan
pewarna dan perisa yang digemari, kacau hingga sebati
then
boleh masak atas kuali non stick ke ceper ke, janji boleh jadi crepe, tak perlu
diterbalikkan, masak sebelah je.
Masa
angkat crepe tu pastikan bawahnye (yg tak cantik tu berada diatas).
Lapiskan
antara crepe dengan plastik atau pun letak je lah dalam bekas apa2 pun...janji
jangan bertindih sesama crepe tu, nanti melekat dan tak cantik.
Inti : pukul whipping cream sampai kembang..
ambil kulit, letak whipping cream, filling dan cream sekali lagi dan lipat.
dah siap....
Biar
crepe tu sejuk dalam peti sejuk sekejap, barulah sedap dimakan..
resipi ... salieysa@myresipi.com
No comments:
Post a Comment