Wednesday, August 5, 2015

Crepe Durian, Strawberry, Coklat ...





BAHAN-BAHAN
 ( 20-30 keping crepe - bergantung kepada diameter kuali )

30 gm tepung gandum
30 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
20 pm tepung sagu
1 sudu besar gula halus
1 biji telur
sedikit garam
1 sudu kecil minyak/butter cair
40 ml susu segar/cair
150ml air
perisa dan pewarna digemari

# Filling - 1 kotak non dairy whipping cream - pukul sampai kembang

filling - ikut suka hati, durian, mangga, nangka, blueberry, oren dsb.





PENYEDIAAN :

Campurkan semua bahan untuk adunan crepe, gaul guna whisk je, 
kalau guna blender nanti jadi banyak buih, crepe tu jadi tak cantik.

Boleh tambah air lagi kalau nampak mcm pekat sangat, nak tukar air dengan susu pun boleh aje ;)

Tapis adunan(buang je mana yg berketul2 tu kalau ada...)
masa ni baru masukkan pewarna dan perisa yang digemari, kacau hingga sebati 

 then boleh masak atas kuali non stick ke ceper ke, janji boleh jadi crepe, tak perlu diterbalikkan, masak sebelah je.

Masa angkat crepe tu pastikan bawahnye (yg tak cantik tu berada diatas). 

Lapiskan antara crepe dengan plastik atau pun letak je lah dalam bekas apa2 pun...janji jangan bertindih sesama crepe tu, nanti melekat dan tak cantik.

Inti : pukul whipping cream sampai kembang..
ambil kulit, letak whipping cream, filling dan cream sekali lagi dan lipat.
dah siap....


Biar crepe tu sejuk dalam peti sejuk sekejap, barulah sedap dimakan..



 resipi ... salieysa@myresipi.com


No comments:

Post a Comment