BAHAN-BAHAN
loyang
9x9x3inci
18 keping
biskut krackers (27 keping boleh buat 3 lapis)
400 ml
santan
1 tin
susu cair
6 biji
telur
Untuk Lapisan Daging
500 gm
daging kisar
3 biji
bawang besar dicincang halus
1
paket serbuk kari daging
7 biji
bawang merah
3 ulas
bawang putih
1 inci
halia
1
batang lobak merah diparut
1
tangkai cili merah- di cincang
daun
bawang daun sup dicincang
3 sudu
besar minyak masak
garam
secukup rasa, sedikit gula
PENYEDIAAN – Inti
Tumbuk
bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.
Campurkan
pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
Panaskan
minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya.
Masukkan
bawang besar dan daging cincang.
Masukkan
1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan
garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup.
Angkat dan sejukkan.
PENYEDIAAN : Lapisan
Kraker.
Rendamkan
9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.
Oleskan
9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
Susun
krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan
dengan lapisan daging.
Pukul
ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun
lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan
lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi
proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir
sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar
190C.
(*2
lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas diakhiri dengan
biskut krakers)
Decoration Idea ... add taste too |
No comments:
Post a Comment