Wednesday, August 5, 2015

Murtabak Daging Lapis Kraker


BAHAN-BAHAN

loyang 9x9x3inci
18 keping biskut krackers (27 keping boleh buat 3 lapis)
400 ml santan
1 tin susu cair
6 biji telur

Untuk Lapisan Daging
500 gm daging kisar
3 biji bawang besar dicincang halus
1 paket serbuk kari daging
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang lobak merah diparut
1 tangkai cili merah- di cincang
daun bawang daun sup dicincang
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa, sedikit gula

PENYEDIAAN – Inti

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus.

Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.

Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya.

Masukkan bawang besar dan daging cincang.

Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.

Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. 

Angkat dan sejukkan.

PENYEDIAAN : Lapisan Kraker.

Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.

Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.

Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.

Lapiskan dengan lapisan daging.

Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.

Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.

Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.

Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.

Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.

(*2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas diakhiri dengan biskut krakers)


Decoration Idea ... add taste too





No comments:

Post a Comment