Thursday, July 9, 2015

Sardin Roll



BAHAN-BAHAN

Bahan untuk pastri:
2 cawan tepung gandum
70 gram mentega sejuk, potong kiub
1/2 sudu kecil garam halus
40 ml air sejuk
1 biji telur, untuk sapu
Bahan untuk inti sardin:
1 tin kecil sardin
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 biji bawang merah, cincang halus
1 biji kentang, potong dadu
1 biji bawang besar, potong dadu
2 sudu besar cili kisar
3 biji cili api, hiris nipis
1 sudu besar mayonis
minyak
garam dan gula secukup rasa

PENYEDIAAN

Gaulkan tepung gandum, garam dan mentega sehingga sebati dan menjadi tekstur seperti serbuk roti. Tidak mengapa jika ada sedikit ketulan-ketulan kecil mentega.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.

Balut doh dengan plastik wrap dan masukkan ke dalam peti ais selama 15-30 minit.

Keluarkan doh dan bahagikan kepada 12 bahagian yang sama besar, uli doh kepada bentuk bebola.

Gunakan rolling pin atau kayu penguli dan uli doh sehingga menjadi nipis. Sudukan inti sardin secara memanjang dan gulung pastri. Gamkan bahagian hujung dengan telur dan picit di bahagian hujung supaya tidak terbuka.
Goreng di dalam minyak yang panas, di atas api sederhana sehingga kekuningan.

Cara untuk memasak inti sardin:

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, cili padi dan kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan sardin bersama kuahnya sekali, kacau seketika diikuti kentang. Masak sehingga kentang empuk dan kuah menjadi sedikit kering.

Masukkan pula bawang besar, garam dan gula dan kacau sebati. Angkat dan sejukkan.

Hancurkan isi sardin dan gaul bersama mayonis.telur dan kacau sebati

Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni.
Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk dengan lidi.

No comments:

Post a Comment