BAHAN-BAHAN
5 biji
telur gred B
½ tin
susu pekat manis
½ tin
susu cair
1 tin
air
½ sudu
teh vanilla
Bekas
acuan
BAHAN (gula hangus)
250 gm
gula pasir
½
cawan air
PENYEDIAAN
panaskan gula dalam periuk dengan api perlahan sehingga keperangan
masukkan air dan biarkan sehingga pekat dan semua gula larut
tapis dan ketepikan
telur
dipukul asal sebati (jangan kembang nanti caramel xhalus)
masukkan
kedua-dua jenis susu dan kacau sebati
masukkan
air dan vanilla.kacau sebati dan tapis
masukkan
gula hangus dalam bekas
tuang
adunan caramel
kukus
15 minit dengan api sederhana.jangan terlalu kuat nanti atas caramel mengerutu
*terlebih
kukus boleh menyebabkan caramel kembang dan air gula naik
*susu
guna yg tin 400gm
*sukatan
air gunakan tin susu
No comments:
Post a Comment