Thursday, July 9, 2015

Cream Caramel



BAHAN-BAHAN

5 biji telur gred B
½ tin susu pekat manis
½ tin susu cair
1 tin air
½ sudu teh vanilla
Bekas acuan 

BAHAN (gula hangus)

250 gm gula pasir
½ cawan air


PENYEDIAAN

panaskan gula dalam periuk dengan api perlahan sehingga keperangan

masukkan air dan biarkan sehingga pekat dan semua gula larut

tapis dan ketepikan

telur dipukul asal sebati (jangan kembang nanti caramel xhalus)

masukkan kedua-dua jenis susu dan kacau sebati

masukkan air dan vanilla.kacau sebati dan tapis

masukkan gula hangus dalam bekas

tuang adunan caramel 

kukus 15 minit dengan api sederhana.jangan terlalu kuat nanti atas caramel mengerutu

*terlebih kukus boleh menyebabkan caramel kembang dan air gula naik

*susu guna yg tin 400gm


*sukatan air gunakan tin susu

No comments:

Post a Comment