BAHAN-BAHAN
Bahan A:
2
bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml
susu segar,dipanaskan
Bahan B:
500 g
cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml
susu segar
1/2
cawan gula halus
PENYEDIAAN
Satukan
cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan
susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul
lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan
bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking
paper.
Panaskan
susu segar,padamkan api.
Ambil
sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam
bekas..(Celup)
Pastu
sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang
proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang
proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan
terakhir.
Kemudian,kisar
baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas
lapisan cheese.
Tekan2
sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment