Thursday, July 9, 2015

Kek Lapis Cheese



BAHAN-BAHAN

Bahan A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan
Bahan B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

PENYEDIAAN

Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati

Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair

Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan

Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.

Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup)

Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan

Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.


Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment