BAHAN-BAHAN
7
keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice)
200ml
susu segar@susu cair
4 biji
telur
75gm
tepung naik sendiri
75gm
butter
100gm
gula halus
1/2
sudu teh cream of tartar
PENYEDIAAN
Koyakan
cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu.Masak dengan api perlahan..Kacau
selalu.
Bila
dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
Asingkan
putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
Pukul
putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan
meringue(bertanduk).
Kemudian
pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
Masukkan
tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
Kemudian
masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati
Lapikkan
loyang dan sapu dengan sedikit butter.
Letak
loyang dalam bekas berisi air panas
Panaskan
oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven
masing-masing
No comments:
Post a Comment