Thursday, August 13, 2015

Kuih Talam Berlauk


BAHAN

1 cawan tepung gandum
3 sdb tepung jagung
3 cawan santan
1 sdk garam
1 biji telur

PENYEDIAAN:

1. Kacau semua bahan dan tapiskan.
2. Sapu sedikit minyak dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
5. Sejukkan dan taburkan inti serta daun sup dan daun bawang.
6. Potong dan hidangkan.

BAHAN INTI & HIASAN:

200 gm daging ayam/ daging
2 biji ubi kentang (potong dadu)
1 labu bawang besar (dicincang halus)
1 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 biji cili merah (dihiris halus)
1 batang karot (diparut)
daun sup/daun bawang (diracik kecil)
2 sdb minyak masak
garam dan gula secukup rasa

PENYEDIAAN:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata, tambah sedikit air jika perlu.
4. Biarkan semuanya masah dan empuk.
5. Sejukkan dan taburkan di atas adunan yang dikukus.
6. Seandainya terdapat minyak, toskan sedikit inti supaya cantik bila ditaburkan di atas permukaan kuih tadi.


Credit : FB Resipi Kek & Biskut Raya

No comments:

Post a Comment