BAHAN
1
cawan tepung gandum
3 sdb
tepung jagung
3
cawan santan
1 sdk
garam
1 biji
telur
PENYEDIAAN:
1.
Kacau semua bahan dan tapiskan.
2.
Sapu sedikit minyak dalam loyang.
3.
Panaskan kukusan.
4.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
5.
Sejukkan dan taburkan inti serta daun sup dan daun bawang.
6.
Potong dan hidangkan.
BAHAN INTI & HIASAN:
200 gm
daging ayam/ daging
2 biji
ubi kentang (potong dadu)
1 labu
bawang besar (dicincang halus)
1 ulas
bawang putih
3 sudu
besar rempah kari ayam/daging
2 biji
cili merah (dihiris halus)
1
batang karot (diparut)
daun
sup/daun bawang (diracik kecil)
2 sdb
minyak masak
garam
dan gula secukup rasa
PENYEDIAAN:
1.
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih.
2.
Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
3.
Masukkan daging dan kentang. Kacau rata, tambah sedikit air jika perlu.
4.
Biarkan semuanya masah dan empuk.
5.
Sejukkan dan taburkan di atas adunan yang dikukus.
6.
Seandainya terdapat minyak, toskan sedikit inti supaya cantik bila ditaburkan
di atas permukaan kuih tadi.
Credit
: FB Resipi Kek & Biskut Raya
No comments:
Post a Comment