Monday, August 3, 2015

Kek Santan Pandan Kukus


BAHAN:

6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan 6 helai daun pandan yang besar

BAHAN DI AYAK:

4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda

PENYEDIAAN:

Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, 
masukkan kuning telur dan pukul lagi.

Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis 
sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.

Masukkan dalam loyang yang sesuai 
yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.

Pastikan air kukusan mendidih dahulu 
ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.

Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit 
atau sehingga betul2 masak.

Nota penting:

Jangan lupa tutup adunan kek dengan aluminium foil sebelum dikukus.

No comments:

Post a Comment