BAHAN-BAHAN
300gm
tepung gandum
120gm
marjerin / mentega sejuk
1/2
sudu teh garam
3 sudu
besar air ais (air dari peti sejuk)
BAHAN
- Inti Sardin
1 tin
sardin sederhana
1/2
biji cili merah di cincang
1/2
biji bawang besar di cincang
1 sudu
kecil jus limau nipis
1/2
sudu teh garam / secukup rasa
1 biji
kuning telur untuk glis
PENYEDIAAN
Inti
Sardin : Lecek sardin (keluarkan dulu sosnya), gaul bersama bahan-bahan yang
lain hingga rata. Jika inti agak kering tambahkan sedikit sosnya.
1. Doh
Pastri : Gaul dan ramas marjerin ke dalam tepung sehingga menjadi seperti
serbuk roti. Masukkan sedikit garam dan air sejuk dan uli hingga menjadi doh.
2.
Canai pastri hingga 3mm tebal dan potong persegi 4 x 4in. Isikan setiap
potongan pastri dengan inti sardin.
3.
Sapu tepi pastri dengan putih telur dan gulung kemas. Letakkan ke atas dulang
pembakar dan glis atasnya dengan kuning telur. Buat 2 atau 3 cucukan di atas
permukaan pastri dengan garpu.
4.
Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C di
tingkat atas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari oven dan sapu lagi dengan
kuning telur (supaya warnanya kuningnya lebih terang) Kurangkan suhu kepada
130C dan bakar lagi selama 15 minit atau hingga masak.
** Doh
pastri agak keras tetapi jangan di tambah air. Doh akan ranggup selepas
dibakar.
Sumber : FB
No comments:
Post a Comment