BAHAN-BAHAN
Bahan untuk jem:
2 biji
nenas, parut dan toskan air
600
gram gula
1
batang kayu manis
2-3
titik pewarna kuning
Bahan
untuk hiasan:
1 biji
kuning telur
1 sudu
air
Setitik
pewarna kuning
Bahan-bahan untuk tart:
125
gram butter, premium Anchor butter
1 sudu
besar gula kastor
1 biji
kuning telur
1 sudu
besar minyak sapi
1 3/4
cawan tepung gandum*
1/4
cawan tepung jagung*
1 sudu
besar tepung kastard*
1/2
sudu kecil garam halus
PENYEDIAAN
penyediaan jem nenas:
Masak
nenas yang telah diparut bersama gula.
Apabila
hampir kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api
perlahan sehingga agak kering.
penyediaan bahan hiasan:
Kacau
sebati kuning telur, air dan pewarna kuning. Sapu di atas tart gulung.
penyediaan tart:
Pukul
mentega ( dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim.
Masukkan
kuning telur, minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati.
Ayak
ketiga-tiga jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke
dalam adunan sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika.
Masukkan
doh ke dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel
kecil membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau
digriskan dengan butter.
Sapukan
atas tart gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175 darjah
celcius, masukkan kuih dan bakar selama 20-25 minit.
No comments:
Post a Comment