RECIPE 1
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
1
cawan tepung gandum
3/4
cawan air
1/2
cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3
titik pewarna makanan kuning
1 biji
telur
3
camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit
garam
Sos
kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang
sesuai)
PENYEDIAAN
Satukan
semua bahan2 di atas kecuali sos pencicah. Kacau rata dengan whisk dan tapis
bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit.
Panaskan
non-stick pan, mat guna saiz 10 inci. Lenser dengan sedikit minyak zaitun (lap
dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paip kan
adunan yang telah diisi dalam acuan botol sos bermuncung tiga secara zig-zag.
Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi.
Masak
dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat seperti
dalam gambar, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung.
Kemaskan dan alih dalam pinggan.
Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga
siap. Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.
***********************************
RECIPE 2
BAHAN-BAHAN
2
cawan tepung gandum
2
cawan air
1 biji
telor
1 sudu
besar minyak jagung
Sedikit
vanilla
Secubit
garam
Sedikit
Pewarna.
PENYEDIAAN
:
Campur
semua bahan, kacau sehingga sebati.
Blend
hingga texture halus
Boleh
la menjala - Pakai botol yg muncung 3.
Pakai
non stick pan, picit sikit n layangkan sahaja kat atas pan, kalua tak nanti
roti jala jadi tebal, tak sedap dmakan....roti jala mestilah lembut dan ringan.
Dah
masak...lipat n gulung aje.
No comments:
Post a Comment