BAHAN-BAHAN
1
paket agar-agar strip (30 gram)
6
cawan air
1 ¾
cawan gula
4 sudu
besar ais-krim vanilla
1 tin
buah-buahan koktel (500 gram) – asingkan airnya untuk disatukan dengan
bahan-bahan kisar
BAHAN-BAHAN
DI KISAR (menggunakan blender):
1 tin
susu sejat Carnation
Air
buah-buahan koktel
3 sudu
besar tepung kastard
1 biji
telur
¼ sudu
kecil vanilla
-
Satukan bahan-bahan di atas di dalam blender basah dan blend sehingga semua
bahan sebati dan halus.
PENYEDIAAN
Basuh
agar-agar strip dan rendam lebih kurang 5 minit.
Kemudian masukkan ke dalam
periuk bersama 6 cawan air dan masak sehingga agar-agar larut.
Selepas
agar-agar larut masukkan gula. Kacau dan masak sehingga gula larut.
Kemudian
masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau sehingga adunan mendidih dan
agak kental. Gunakan api yang sederhana dan kacau berterusan kerana ditakuti adunan
akan hangit/rentung di dipermukaan periuk.
Sejurus
sebelum diangkat, campurkan ais-krim vanilla dan kacau lagi sehingga ais krim
larut. Kemudian bolehlah ditutup api dan biarkan ia sejuk seketika (lebih
kurang 5 minit).
Sementara
itu jika suka boleh susun dulu buah-buahan koktel di dalam acuan yang sesuai.
Setelah
itu tuangkan ½ adunan tadi perlahan-perlahan di dalam acuan.
Kemudian tambahkan
lagi buah-buahan koktel sehingga habis.
Kemudian tuangkan baki adunan tadi
sehingga habis.
Sejukkan
di dalam peti ais. Lebih elok jika disimpan semalamam. Sediakan waktu malam dan
sejukkan semalaman.
Esok dah boleh makan
No comments:
Post a Comment