Thursday, July 9, 2015

Apam Balik Kastad


BAHAN-BAHAN (kulit)

1 cawan tpg gandum
1 sdt baking powder
1 biji telur
1/ 4 cawan gula
1/ 2 cawan susu cair
1/ 2 cawan air
1 sdb marjerin yg dicairkan (sejukkan dulu yer)
Secubit garam

BAHAN-BAHAN (inti)

1/ 2 cawan tpg gandum
1 sdb tepung kastard
1/2 cawan gula
1 1/ 2 cawan air
1 sdt pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
Secubit garam

PENYEDIAAN (inti)

Satukan semua bahan inti.. kacau sebati. . . tapiskan dlm periuk. . kacau atas api sederhana hingga pekat dan berkilat...tutup api..

PENYEDIAAN (kulit)

Satukan semua bahan untuk kulitnya..

blender sehingga sebati. .. lebih kurang 2- 3minit

Panaskan kuali non - stick guna api perlahan..

Ambil satu senduk kecil adunan... letak ditengah2 kuali..

bila adunan tadi dah mengering (tiada buih2)


masukkan inti.. lipat dan picit guna jari..terus angkat dan susun dlm pinggan.

No comments:

Post a Comment